Loading...
 Start Page

Ποικιλίες Σταφυλιών

Οι ποικιλίες σταφυλιού
των Πλαγιών της Αιγιαλείας

Όπως σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, έτσι και στην Αιγιάλεια η αμπελοκαλλιέργεια ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους.

Εκτός από αρχαίες γραπτές μαρτυρίες (π.χ. Παυσανίας) αλλά και μνημεία της φύσης που υπάρχουν στην περιοχή και είναι συνδεδεμένα με την καλλιέργεια της αμπέλου (π.χ. το κλήμα τους Παυσανία), η μεγαλύτερη και καλύτερη μαρτυρία της μακρόχρονης ενασχόλησης της περιοχής με το αμπέλι και με την οινοποίηση είναι οι γηγενείς ποικιλίες της περιοχής, με κάποιες από αυτές να έχουν εξαφανιστεί αλλά και κάποιες να υπάρχουν ακόμα και να είναι και μοναδικές στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά, εστιάζοντας φυσικά σε αυτές που εμπιστευόμαστε για τη δημιουργία των κρασιών μας.

ΡΟΔΙΤΗΣ

Ο Ροδίτης είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης των ποικιλιών των Πλαγιών της Αιγιαλείας. Υπάρχουν γραπτές αναφορές ήδη από τον 16ο αιώνα που αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας στην περιοχή και την καθολική ποιοτική της υπεροχή.

Εγκλιματισμένος υπέροχα στα μεγάλα υψόμετρα και στα αμμώδη εδάφη, απολαμβάνει ιδανικές συνθήκες για μια μεγάλη βλαστική περίοδο και μια αργή ωρίμανση, δημιουργώντας σταφύλια με εξαιρετική αρωματική και γευστική συμπύκνωση και υψηλές, δροσερές οξύτητες με άριστη αναλογία οξέων.

Σημαντικό γεγονός της ποιοτικής υπεροχής του Ροδίτη των Πλαγιών της Αιγιαλείας είναι το ότι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υπάρχουν οι δυο καλύτεροι κλώνοι Ροδίτη:

  • ο αραιόρωγος και μικρόρωγος Ροδίτης Αλεπού, ο πιο πρώιμος, με εξαιρετικό άρωμα που στην βέλτιστη ωριμότητα παρουσιάζει ελαφρύ τερπενικό χαρακτήρα και
  • ο "κλασσικός" Ροδίτης ο οποίος ροδίζει αυθόρμητα μετά τον περκασμό, έχει στρογγυλές μεσαίου μεγέθους ρώγες και κυλινδρικό βότρυ. Είναι γευστικά πολύ πλούσιος με ιδιαίτερο άρωμα.

Στη συλλογή των κρασιών μας υπάρχουν δυο διαφορετικοί Ροδίτες. Το NOTOS λευκό από αμπελώνες στα 500 - 600 μέτρα, και το Ροδίτης 10³ από υψόμετρο στα περίπου 1000 μέτρα.

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Η καταγωγή της Μαλαγουζιάς, προσδιορίζεται στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται απέναντι από την Αιγιάλεια!

Μετά από μια περίοδο στην δεκαετία του '70 που κινδύνεψε να χαθεί, προσπάθειες οινοποιών την αναβίωσαν και τώρα είναι φυτεμένη σε όλη την Ελλάδα με πολύ καλά αποτελέσματα.

Γενικά πιστεύεται πως υπάρχουν δυο διακεκριμένοι κλώνοι ή εκδοχές της Μαλαγουζιάς. Η Μαλαγουζιά της Βόρειας Ελλάδας με έντονο τερπενικό χαρακτήρα και η Μαλαγουζιά της Νότιας Ελλάδας με πιο πράσινο, βοτανικό χαρακτήρα.

Σε αυτές τις δυο εκδοχές ερχόμαστε, πια, να προσθέσουμε άλλη μια εκδοχή Μαλαγουζιάς, αυτή των Πλαγιών της Αιγιαλείας.

Η Μαλαγουζιά μας δανείζεται στοιχεία της Νότιας εκδοχής (πράσινο και βοτανικό χαρακτήρα) όμως η προσαρμογή της στο terroir της Ορεινής Αιγιαλείας της χαρίζει έναν εξωτικό χαρακτήρα, πλούσιο άρωμα εσπεριδοειδών πάνω στο γνωστό υπόβαθρο ορυκτότητας των Πλαγιών Αιγιαλείας.

Ανακαλύψτε λεπτομέρειες στην συλλογή των κρασιών μας, στην ορεινή Μαλαγουζιά 10³

ΜΑΥΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ

Μια ακόμα απόλυτα γηγενής ποικιλία της περιοχής των Πλαγιών της Αιγιαλείας, με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρυτοχωρίων.

Το Μαύρο Καλαβρυτινό τα παλαιότερα χρόνια έμπλεκε μέσα στην μεγάλη οικογένεια των Μαυρουδιών. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ξεχώρισε και αναπτύχθηκαν οι φυτεύσεις.

Η ποικιλία έχει πολύ ιδιαίτερα οινολογικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική. Έχει ένα πολύ ξεχωριστό άρωμα κόκκινων φρούτων του καλοκαιριού αλλά επίσης και έναν πικάντικο, γήινο χαρακτήρα.

Δεν έχει πάρα πολύ χρώμα και ταννίνες στον φλοιό και έτσι είναι μοναδικό για την παραγωγή μοντέρνων, φρέσκων ερυθρών κρασιών αλλά και εξαιρετικών ροζέ οίνων με αισθαντικό άρωμα και υπέροχο ελαφρά ροζέ χρώμα.

Ανακαλύψτε περισσότερες λεπτομέρειες στη συλλογή των κρασιών μας στη σελίδα του NOTOS Ροζέ.

MERLOT

Η πασίγνωστη ερυθρή ποικιλία του Μπορντώ, με μερικά από τα μεγαλύτερα κρασιά του κόσμου να παράγονται από αυτήν!

Είναι ουσιαστικά η πρώτη διεθνής ποικιλία που φυτεύτηκε στους αμπελώνες των Πλαγιών Αιγιαλείας εδώ και παραπάνω από 25 χρόνια.

Ο χρόνος αυτός την έκανε να εγκλιματιστεί απόλυτα στο μικροκλίμα και το terroir της ζώνης και να σταφύλια της να είναι εξαιρετικής ποιότητας, λόγω και του ότι είναι η πρωιμότερη ερυθρή ποικιλία στις Πλαγιές Αιγιαλείας.

Ανάλογα με το υψόμετρο που έχει φυτευτεί, δίνει από μέτρια ερυθρά έως βαθυκόκκινα κρασιά με ταννίνες που εύκολα γίνονται βελούδινες.

Ένα πραγματικά ξεχωριστό παράδειγμα ορεινού Merlot πολύ υψηλής ποιότητας μπορείτε να δείτε στην σελίδα του κρασιού μας ορεινό Merlot 10³

SYRAH

Η ποικιλία της Côtes du Rhône που πλέον είναι διεθνής και πολυφυτεμένη παγκοσμίως.

Στις Πλαγιές της Αιγιαλείας έχει φυτευτεί εδώ και περίπου 20 χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ιδανικοί αμπελώνες είναι αυτοί σε υψόμετρα από 500 έως 750 μέτρα, όπου πραγματικά το Syrah δίνει σταφύλια με πάρα πολύ σκούρο χρώμα, καλές ταννίνες, πλούσιο άρωμα και ικανή συμπύκνωση.

Στους πιο ορεινούς αμπελώνες αντιμετωπίζει τις ψυχρές εσοδείες προβλήματα ωρίμανσης, όμως, τα κρασιά των αμπελώνων αυτών έχουν μοναδική προσωπικότητα και ποικιλιακή έκφραση.

Σταφύλια από αυτούς τους αμπελώνες είναι ιδανικά για τη δημιουργία ροζέ κρασιών με ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και φινέτσα.

Ορεινό Syrah από τέτοιους αμπελώνες συμμετέχει στην παραγωγή του κρασιού μας, NOTOS Ροζέ.

Όλες οι παραπάνω είναι οι ποικιλίες των Πλαγιών της Αιγιαλείας, τις οποίες έχουμε μέχρι στιγμής επιλέξει και δημιουργούμε τα κρασιά μας.

Οι πειραματισμοί όμως δεν σταματούν ποτέ ούτε και οι ιδέες μας για νέα, διαφορετικά κρασιά. Νέες ποικιλίες δοκιμάζονται συνέχεια, οπότε, η σελίδα αυτή θα ενημερώνεται, όταν προστίθενται νέες ποικιλίες στην παραγωγή.

Μείνετε συντονισμένοι!

© Copyright 2022 ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ