Λίστα αντικειμένων
Το Rebranding της μεσαίας σειράς των κρασιών μας, είναι αποτέλεσμα ενός τολμηρού σχεδίου δημιουργίας υψηλής ποιότητας μοντέρνων κρασιών, που θα βασίζουν την παραγωγή τους σε παραδοσιακές οινοποιήσεις, ιδωμένες κάτω από την σύγχρονη οινολογική ματιά.
Στις αρχές της χρονιάς ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του Rebranding της μεσαίας σειράς των κρασιών μας, που είναι αποτέλεσμα ενός τολμηρού σχεδίου δημιουργίας υψηλής ποιότητας μοντέρνων κρασιών, τα οποία όμως θα βασίζονται για την παραγωγή τους σε παραδοσιακές οινοποιήσεις, ιδωμένες κάτω από την σύγχρονη οινολογική ματιά.
Ο λόγος για το Μοσχοφίλερο και το Merlot-Syrah τα οποία δημιούργησαν την Νέα μεσαία σειρά κρασιών του οινοποιείου μας.
Η αλλαγή της λογικής ύπαρξης της κατηγορίας ήρθε νομοτελειακά. Έπρεπε να αποκτήσει μια εντελώς δικιά της, αυτό-οριζόμενη ει δυνατόν, οντότητα και προσωπικότητα. Να έχει να πει κάτι νέο, να κομίσει κάτι το διαφορετικό, κάτι το νεωτερικό.
Και εγένετο “N2B – Novelty-to-Basics” , δηλαδή “Νεωτερικότητα στις βασικές αρχές”…
Παράδοση και Νεωτερικότητα
Ποια ήταν η αρχή της σκέψης.
Πίσω από το κάθε τι υπάρχει πάντα η έννοια της παράδοσης. Η έννοια της παράδοσης, όμως, πώς προκύπτει; Δημιουργήθηκε από εκείνους που ερευνούν τις παραδόσεις ή από εκείνους των οποίων τις παραδόσεις ερευνούν οι επιστήμονες;
Τα άτομα ή οι ομάδες που ακολουθούν παραδοσιακές πρακτικές δεν είναι υποχρεωμένα να απαριθμήσουν τα κριτήρια που τους οδηγούν στο να χαρακτηρίζουν μια πράξη τους παραδοσιακή. Δεν μπορεί, όμως, να συμβαίνει το ίδιο και με εκείνους που μελετούν τις παραδόσεις επιστημονικά. Στην επιστημονική ανάλυση, οι παραδόσεις πρέπει να εξηγούνται και να μη χρησιμοποιούνται οι ίδιες ως εξηγήσεις για τεχνικές, διαδικασίες, θεμελιώδεις αξίες και παραδοχές που ανέκαθεν ήταν σε χρήση ώστε να παραχθεί ένα αποτέλεσμα.
Η αξιοποίησή της παράδοσης υπό νέες οπτικές γωνίες και ερμηνείες, διηθημένη μέσα από την τρέχουσα επιστημονική γνώση, μας δίνει την έννοια της νεωτερικότητας.
Και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ορίζει για εμάς στην πράξη το πλαίσιο το οποίο καθόρισε την παραγωγή της νέας σειράς οίνων “Ν2Β – Novelty-to-Basics”.
Η μετεξέλιξη των οίνων μας
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι παραδοσιακές οινοποιήσεις, όπως ακόμα και σήμερα γίνονται σε κάποιες απομονωμένες αγροτικές περιοχές, έχουν ως βασικό τους χαρακτηριστικό την μακροχρόνια επαφή των φλοιών (ακόμα και των τσάμπουρων σε ορισμένες περιπτώσεις) με τον μούστο και την μη χρήση θειώδους είτε από έλλειψη γνώσης ή από ανασφάλεια για τη χρήση χημικών ουσιών, είτε από προσκόλληση σε μια συγκεκριμένη αντίληψη παραδοσιακότητας είτε σε συνδυασμό όλων αυτών.
Ο στόχος, λοιπόν, πια ήταν ορατός. Έπρεπε τα νέα κρασιά να βασιστούν πάνω σε αυτά τα θεμέλια που έρχονταν από την παραδοσιακή οινοποιητική πρακτική και να πλαισιωθούν με όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στην οινολογία ώστε να παρουσιάσουμε κρασιά υψηλής ποιότητας, γευστικά και απολαυστικά, σαφώς μέσα στο πλαίσιο των κρασιών του 21ου αιώνα.
ΑΓΡΙΟ · Wild! Merlot & Syrah No SO2 | Wild Yeast
Από την αρχή του τρύγου, ξεκινήσαμε αυθόρμητα να χρησιμοποιούμε τη λέξη ΑΓΡΙΟ, για να ξεχωρίσουμε τα σταφύλια που προορίζαμε για τη δημιουργία αυτού του κρασιού. Έπειτα, ονομάσαμε έτσι και τις δεξαμενές που το φιλοξενούσαν! Αναπόφευκτα, καταλήξαμε στην απόφαση να εμπιστευθούμε το αρχικό μας ένστικτο και να δώσουμε αυτό το όνομα και στο κρασί που δημιουργήσαμε.
Η ποιότητα της αμπελοοινικής ζώνης των Πλαγιών της Αιγιάλειας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος, οδηγούν σε σταφύλια τα οποία πολύ εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν βιολογικής καλλιέργειας. Δυο ξεχωριστοί ορεινοί αμπελώνες Merlot και Syrah στις Πλαγιές της Αιγιάλειας επιλέχθηκαν για το ιδιαίτερο αυτό ερυθρό κρασί.
Τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν στην επιλογή των αμπελώνων ήταν οι χαμηλές αποδόσεις, η απόλυτη υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών, η καλλιέργεια με ελάχιστες επεμβάσεις και η μοναδική έκφραση των ποικιλιών σε αυτούς.
Η οινοποίηση έγινε με απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια και σε κανένα στάδιο δεν προστέθηκε θειώδες. Η αντιοξειδωτική προστασία επιτεύχθηκε με χρήση αδρανούς ατμόσφαιρας σε όλα τα στάδια της παραγωγής και η αντιμικροβιακή προστασία επιτεύχθηκε με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη γρήγορη έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης.
Η ζύμωση πραγματοποιήθηκε με τις γηγενείς ζύμες του αμπελώνα, υλοποιώντας μια διαδικασία ενίσχυσης τους, ώστε να αρχίσουν πολύ γρήγορα την ζυμωτική δραστηριότητα τους. Η χρήση των γηγενών ζυμών έγινε σε μια προσπάθεια να αποδοθεί αυτούσιο το ποιοτικό δυναμικό των αμπελώνων, γνωρίζοντας ότι μια πλειάδα στελεχών από ζυμομύκητες, ούτως ή άλλως, θα δραστηριοποιηθούν από την αρχή μέχρι το τέλος της ζύμωσης.
Όπως ήταν φυσικό αμέσως μετά το τέλος, τόσο της αλκοολικής όσο και της επίσης αυθόρμητης μηλογαλακτικής ζύμωσης, όλες οι υπόλοιπες διεργασίες σταθεροποίησης έγιναν τάχιστα, ώστε το κρασί να εμφιαλωθεί το δυνατόν συντομότερα και άρα να μη μείνει καθόλου σε επαφή με το οξυγόνο.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολυεπίπεδο αρωματικό δυναμικό, που με γρήγορες εναλλαγές περνάει από το δέρμα στα κόκκινα φρούτα και από τις μαρμελάδες μούρων σε μια βόλτα στο βρεμένο δάσος καταλήγοντας σε ένα φίνο άρωμα μανιταριού.
Πλούσιο και γευστικό στο στόμα με βελούδινες τανίνες και μακριά επίγευση. Για τη βέλτιστη εμπειρία απολαύστε το στους 16°C, ιδανικά με λαδερές κόκκινες σάλτσες σε λαχανικά ή ελαφριά κρέατα. Επίσης με ζυμαρικά αλλά και μεγάλα ψάρια με κόκκινη σάρκα.
ΓΚΡΙ · Gris de Moschofilero
Gris είναι στα γαλλικά η λέξη γκρι, που χρησιμοποιείται στην οινολογία για να περιγράψει το χρώμα μιας ποικιλίας σταφυλιού ή την μέθοδο οινοποίησής της. Η ελληνική λέξη ΓΚΡΙ προέκυψε αυθόρμητα κατά τον τρύγο και αποφασίσαμε να την υιοθετήσουμε για να ονοματίσουμε το νέο μας κρασί.
Η παραδοσιακή εκδοχή οινοποίησης με την εκτενή επαφή του γλεύκους με τους φλοιούς, ήρθε στο προσκήνιο και στην περίπτωση του εξελιγμένου Μοσχοφίλερου, του Gris de Moschofilero.
Το Μοσχοφίλερο είναι μια αρωματική ποικιλία με έντονο, τυπικό και σαφέστατα αναγνωρίσιμο άρωμα. Η τυπική οινοποίηση του, που περιλαμβάνει την άμεση εκχύμωση και την μηδενική επαφή του χυμού με τους φλοιούς, εξ’ ορισμού αφαιρεί ένα σημαντικό κομμάτι του αρώματος του, καθώς σχεδόν το σύνολο των αρωματικών ενώσεων βρίσκονται στον φλοιό.
Στους φλοιούς όμως βρίσκεται και το χρώμα στις έγχρωμες ποικιλίες. Αν δηλαδή θέλει κάποιος να μεγιστοποιήσει την αρωματική έκφραση, θα πρέπει να δεχτεί την ύπαρξη χρωστικών ουσιών από τον φλοιό. Και αυτόν ακριβώς τον συμβιβασμό δεχθήκαμε.
Επιλέχθηκε ένας αμπελώνας Μοσχοφίλερου στη Μαντινεία, ο οποίος τρυγήθηκε μετά από την συστηματική παρακολούθηση της ωρίμανσης του στο μέγιστο του αρώματος του. Στο σημείο αυτό το σταφύλι έχει αρκετά έντονο χρώμα.
Για να μπορέσουμε να πάρουμε το καλύτερο κομμάτι του αρώματος της ποικιλίας, αφήσαμε το γλεύκος του σταφυλιού σε επαφή με τους φλοιούς σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για μερικές ώρες. Αυτό μας έδωσε ένα πολύ πλούσιο και έντονο, χαρακτηριστικό άρωμα και – φυσικά – λίγες χρωστικές έτσι ώστε το κρασί να είναι ‘Gris’, δηλαδή όχι απόλυτα λευκό.
Ένα ελαφρύ μεταλλικό χάλκινο χρώμα αντανακλάται στο ποτήρι προσδίδοντας κίτρινο-πορτοκαλί αποχρώσεις. Έντονο και πλούσιο άρωμα από τριαντάφυλλο, ροδόνερο, λευκή σοκολάτα, βαλσαμόχορτο, μελισσόχορτο, και λευκόσαρκα φρούτα ενώ στο στόμα παρουσιάζεται γεμάτο, γευστικό με πολύ δροσερή οξύτητα.
Για την βέλτιστη εμπειρία απολαύστε το στους 12°C, ιδανικά με αρωματικά πιάτα, εξωτικές κουζίνες, πέστο ζυμαρικών, θαλασσινά.